De EOD

De EOD, de afkorting voor explosieven opruimingsdienst, zorgt er voor dat een explosief vakkundig geruimd wordt op het moment dat deze gevonden wordt. Mensen denken bij de EOD vaak een spannende films of televisieseries, maar realiseren zich niet dat er ook in Nederland jaarlijks nog ruim drieduizend explosieven opgeruimd moeten worden. Vaak gaat het om bommen uit de Tweede Wereldoorlog die lange tijd goed verborgen in de grond hebben gelegen, maar bij graafwerkzaamheden voor bijvoorbeeld de bouw van nieuwe gebouwen of bij de aanleg van een weg gevonden worden.

 

Een EOD inschakelen

Het is in dat soort gevallen altijd noodzakelijk om een EOD in te schakelen. Ga vooral nooit zelf

er mee aan de slag, want dit kan leiden tot zware ongelukken en onnodige slachtoffers. Een EOD weet precies wat te doen in zulke situaties en kan er voor zorgen dat het explosief zonder ongelukken geruimd wordt. Vaak worden zij ook al uit voorzorg ingeschakeld. Als er ergens voor het eerst gegraven moet worden, kunnen zij aan de hand van goed vooronderzoek een goede inschatting maken of er nog oude bommen aangetroffen kunnen worden. Op die manier kunnen er voorzorgsmaatregelen genomen worden, zodat men niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

 

Deskundigheid

Wilt u gaan bouwen en bent u hiervoor op zoek naar een deskundige EOD om risico’s op te sporen, dan bent u bij Leemans Speciaalwerken b.v. absoluut aan het juiste adres. Hier werken gecertificeerde, zeer deskundige en zeer ervaren mensen die geheel zelfstandig een explosief kunnen opsporen, benaderen en veiligstellen. Doordat zij een goede samenwerking hebben met de EOD van Defensie, kunnen zij ook met hen samenwerken als dat nodig mocht blijken te zijn. Het maakt daarbij niet uit of het explosief zich aan land bevindt of in het water, zij zijn op beide gebieden zeer deskundig.